Korzystne właściwości nabiału

Niedawno pisaliśmy o alergii pokarmowej na nabiał, która może dotyczyć nawet 10-20% populacji. Dziś, z kolei przedstawimy prozdrowotne właściwości nabiału.

Nabiał, czyli mleko i produkty mleczne, zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Jest on obok mięsa głównym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, oraz wapnia, którego przyswajalności wynosi aż 80% (w pokarmach roślinnych zaledwie 13%). W organizmie wapń potrzebny jest do budowy oraz wzmocnienia kości zarówno dzieci, jak i dorosłych. Spośród dostępnych na rynku produktów mlecznych warto wybierać nabiał niskotłuszczowy, aby dodatkowo nie dostarczać organizmowi zbędnych kalorii.

Mleko i jego przetwory są ponadto źródłem wielu witamin, m.in. B2, A, D, E i K oraz składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu i żelaza). 

Korzystne właściwości dla naszego zdrowia wykazują mleczne napoje fermentowane (m.in. kefir, jogurt, mleko ukwaszone i maślanka). Wyrażają one podwyższoną strawność i przyswajalność wielu obecnych w nich składników odżywczych, np. żelaza i wapnia. Wśród napojów fermentowanych nowej generacji wyróżniamy biojogurty, acidofilne mleka oraz maślanki, które posiadają szczepy bakterii wykazujące właściwości probiotyczne. Należy pamiętać, że nie każdy jogurt i kefir będzie żywnością probiotyczną, pomimo tego, że jest fermentowany, dlatego warto zapoznać się dokładnie z etykietą.

We wszystkich naszych dietach (z wyłączeniem eliminacyjnych tj. bez nabiału, Samuraja i oczyszczającej) zapewniamy odpowiednią podaż nabiału w diecie. Klikając Więcej mogą Państwo zobaczyć zdjęcia naszych posiłków zawierających nabiał.

Dieta Pudełkowa Warszawa, Pruszków, okolice – zamów już dziś pyszną i zdrową dietę tutaj.

Antyoksydanty w diecie sportowej

Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z odpowiednią dietą jest kluczem do utrzymania organizmu w zdrowiu i pełni sił witalnych.

Jednakże, intensywna aktywność fizyczna zwiększa ilość powstających w organizmie wolnych rodników. Ich nadmiar jest niekorzystny dla organizmu, ponieważ skutkuje m.in. obniżeniem odporności, powoduje szybsze zmęczenie i uszkodzenie mięśni, zaburza wytwarzanie kolagenu
i przyspiesza starzenie skóry.  

Dlatego bardzo istotne w diecie sportowej jest zapewnienie odpowiedniej podaży antyoksydantów, które powinny znaleźć się na talerzu w każdym posiłku. Ich głównym źródłem są warzywa i owoce - im bardziej różnorodne i kolorowe, tym lepiej. Różna barwa warzyw i owoców jest odzwierciedleniem innych korzyści prozdrowotnych. Szczególnie cenne są: borówki, jabłka, wiśnie, truskawki, maliny, żurawina, jeżyny, owoce dzikiej róży, winogrona. Wśród warzyw dużym potencjałem antyoksydacyjnym wyróżnia się: szpinak, jarmuż, czerwona kapusta, brukselka, brokuł, buraki, czosnek, cebula, szparagi, pomidory, a zwłaszcza jego przetwory zawierające likopen.  

Kolejną grupą produktów bogatą w antyoksydanty są naturalne przyprawy (cynamon, goździki, oregano, tymianek), kakao, zielona herbata, orzechy, w szczególności włoskie, laskowe, pistacje i migdały.

W naszej diecie sportowej znajdziesz urozmaiconą gamę warzyw, owoców i bakalii. Klikając pod Więcej zobaczysz przykładowe posiłki w diecie sportowej.

Warszawa, Pruszków, okolice - zamów dieta pudełkowa Get Fit już dzisiaj TUTAJ

 

Kiedy warto wykluczyć gluten z diety

Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. w pszenicy, życie, jęczmieniu. Dzięki glutenowi wypieki uzyskują odpowiednią konsystencję i smak.

Niestety, gluten nie jest dobrze tolerowany przez wszystkich. Wskazaniem do zastosowania diety bezglutenowej jest celiakia, alergia pokarmowa na pszenicę i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Produkty naturalnie nie zawierające glutenu to m.in.: amarantus, komosa ryżowa, gryka, proso, sorgo, ryż biały i brązowy, tapioka, kukurydza, ziemniaki, maniok, nasiona roślin strączkowych, orzechy,
a także mięso, owoce i warzywa. Owies nie jest zbożem glutenowym, jednak może być zanieczyszczony ziarnami innych zbóż glutenowych, dlatego osoby z chorobami glutenozależnymi powinny wystrzegać się owsa nieoznaczonego znakiem przekreślonego kłosa.

Źle zbilansowana dieta eliminacyjna naraża na niedobór błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, niacyny, cynku, żelaza, szczególnie jeśli jest oparta na produktach oczyszczonych i komercyjnych.

Zachęcamy do spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej bezglutenowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Klikając więcej mogą Państwo obejrzeć dania, które serwujemy w Diecie Bezglutenowej.

Dieta pudełkowa Warszawa - Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska to odpowiednio skomponowana dieta eliminująca ryzyko niedoboru takich składników jak pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, witamina D oraz inne składniki pokarmowe, które występują w produktach mięsnych. Jej największa zaletą jest niesamowita różnorodność potraw, która nie pozwoli Ci się znudzić.

Dieta bazuje na warzywach, roślinach strączkowych, owocach, produktach zbożowych (kasze, ryż, makarony czy pełnoziarniste pieczywo), rybach, owocach morza, tłuszczach roślinnych, nasionach i orzechach. W diecie znajdują się również takie produkty jak jajka czy przetwory mleczne. Dzięki szerokiej gamie stosowanych produktów nasza dieta jest w pełni bezpieczna dla zdrowia oraz bardzo smaczna.

Dieta bezmięsna niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia. Zachwalają ją nie tylko wege-entuzjaści, ale również dietetycy. Pełnowartościowa dieta wegetariańska pomaga zapobiegać wielu chorobom. Dieta wegetariańska zmniejsza bowiem ryzyko wystąpienia: otyłości, cukrzycy typu 2.,choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, nowotworów, kamicy żółciowej i nerkowej, zaparć i hemoroidów oraz próchnicy zębów.

Catering Dietetyczny Warszawa Get Fit posiada w ofercie dietę wegetariańską, cieszącą się uznaniem zadowolonych klientów. Klikając Więcej  mogą Państwo obejrzeć posiłki, której serwujemy w tej dieta pudełkowa.

Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty

Zgodnie z wcześniejszymi wpisami, przypominamy o konieczności prawidłowego nawodnienia naszego organizmu . Powinniśmy dostarczać (30 ml/kg masy ciała, przeciętnie 1,5-2,5 l) płynów w ciągu dnia. Zachęcamy do picia zielonej herbaty, która przyśpiesza przemianę materii, wspomaga proces odchudzania oraz może wplywać pobudzająco, bądź uspokajająco, w zależności od sposobu parzenia.

Zwracamy uwagę, że herbata zielona niezalecana jest dla kobiet ciężarnych.

Codziennie do Państwa zestawu dołączana jest herbata (czarna, owocowa lub zielona). Dieta pudełkowa Get Fit, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków i okolicach zamówisz TUTAJ.

Klikając pod Więcej moga Państwo zobaczyć infografikę prezentującą właściwości zielonej herbaty.

Dieta pudełkowa Warszawa - Dieta standardowa

Dieta Standardowa jest najlepszym wyborem dla osób chcących zdrowo się odżywiać i nie cierpią na żadne alergie pokarmowe. Jeśli jesteś kulinarnym obieżyświatem, to pokochasz naszą zróżnicowaną kuchnię. W naszym cateringu zasmakujesz m.in. włoskiego spaghetti bolognese, indyjskiej potrawki z curry, hiszpańskiej paelli, jak i całego szeregu innych pysznych posiłków, przekąsek i deserów.

W zależności od wybranej kaloryczności dieta pozwoli osiągnąć Ci cele dietetyczne oraz utrwalić zmianę nawyków żywieniowych.

Catering dietetyczny Get Fit dostarcza pyszne i zdrowe diety pudełkowe na terenie Warszawa, Pruszków i okolic. Więcej o tej diecie przeczytacie TUTAJ a po kliknięciu przycisku WIĘCEJ obejrzycie posiłki, które serwujemy w tej diecie.

Wskazówki dla biegaczy

W dzisiejszych czasach jednym z najbardziej popularnych sportów jest bieganie. Oprócz reżimu treningowego istotne znaczenie ma prawidłowo zbilansowana dieta, która sprzyja poprawie wyników sportowych, zapewnia odpowiednią regenerację organizmu po wysiłku i wpływa na ogólny stan zdrowia. Osoba trenująca bieganie powinna ograniczyć w diecie słodycze, wyeliminować niezdrowe tłuszcze trans i produkty przetworzone o niskiej gęstości odżywczej. Należy dbać o odpowiednie odżywienie organizmu nie tylko w dni treningowe, ale również na co dzień.  

Węglowodany należy dostarczyć w ilości 4-10g/kg masy ciała/dzień, przy czym dolna granica dotyczy osób trenujących 2-3x w tygodniu. Białko niezbędne do regeneracji mięśni po wysiłku w ilości 1,2-2g/kg masy ciała. Uzupełnieniem diety powinny być dobrej jakości tłuszcze, szczególnie cenne są nieprzetworzone źródła tłuszczu, takie jak: awokado, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy, oliwki.

  • Płyny. Dostarczenie odpowiedniej ilości płynów przez cały dzień jest bardzo ważne. Już nawet niewielkie odwodnienie rzutuje na wydolność wysiłkową i wpływa na samopoczucie w trakcie biegu. Przy aktywności trwającej poniżej godziny, bądź gdy celem biegania jest redukcja masy ciała organizm nawadniamy niegazowaną wodą mineralną o średnim lub wysokim stopniu zmineralizowania. Płyny uzupełniamy co 15-20 minut, wypijając około 150-250ml. Natomiast przy dłuższej i intensywnej aktywności bardziej polecanym płynem nawadniającym będzie napój izotoniczny, który dodatkowo dostarczy węglowodany i elektrolity. Będzie on także polecany osobom, które planują kolejną sesję treningową w ciągu najbliższych 24-48godzin.
  • Posiłek przed treningiem powinien dostarczyć organizmowi węglowodanów złożonych, ewentualnie z niewielkim dodatkiem węglowodanów prostych oraz pełnowartościowe białko. Spożycie posiłku złożonego głównie z węglowodanów prostych przy dłuższym treningu mogłoby doprowadzić do hipoglikemii, spadku wydolności i w konsekwencji skrócenia jednostki treningowej. Taki posiłek można spożyć 1-3h przed podejmowaną aktywnością fizyczną. Porę posiłku ustala się indywidualnie, stąd tak duża rozpiętość czasowa. Wynika ona m.in. z faktu, że niektóre osoby są w stanie szybciej podejść do treningu bez odczuwania dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego.  Przykładowe posiłki: jogurt naturalny z płatkami owsianymi, orzechami i owocami; kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z pastą jajeczną i warzywami; pełnoziarnista kanapka z serkiem naturalnym i banan.
  • Rolą posiłku potreningowego jest uzupełnienie zapasów glikogenu oraz dostarczenie składników odżywczych, które wspomogą powysiłkową regenerację organizmu. W takim posiłku mogą znaleźć się węglowodany o niskim i/lub średnim indeksie glikemicznym, z których energia uwalniana jest stopniowo oraz białko. Wyjątek stanowi sytuacja, w której kolejny trening jest zaplanowany za kilka godzin. Wówczas węglowodany należy uzupełnić szybko, a więc można sięgnąć po produkty o indeksie glikemicznym powyżej 70. Przykłady posiłku po treningu: grillowana pierś z indyka z ryżem brązowym i surówką; omlet z dodatkiem płatków owsianych i warzyw.

Gdy biegamy wieczorową porą, wówczas także należy zaplanować odpowiednią lekkostrawną przekąskę, która z jednej strony pozwoli uzupełnić zapasy glikogenu i przyspieszyć regenerację mięśni po wysiłku, a z drugiej strony nie przyczyni się do przyrostu tkanki tłuszczowej i zaburzenia snu. Bardziej intensywny wysiłek fizyczny wiąże się z powstawaniem większej ilości wolnych rodników  w organizmie. W związku z czym sportowcy, ale także osoby rekreacyjnie uprawiające sport powinny dbać o odpowiednio wysoką podaż antyoksydantów z warzyw i owoców.

Catering Dietetyczny Warszawa Get Fit dostarcza diety spełniające powyższe założenia, przy czym najbardziej zalecana jest dieta sportowa, dostarczająca wyższą podaż białka oraz wymaganą ilość węglowodanów złożonych. Klikając Więcej mogą Państwo obejrzeć posiłki, które serwujemy w tej diecie.

Dieta pudełkowa Get Fit, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków i okolicach zamówisz TUTAJ.

Kuchnia Włoska – Catering Dietetyczny Warszawa

Kuchnia Włoska – Catering Dietetyczny Warszawa

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata, dzięki swej ogromnej różnorodności oraz bazowaniu na najlepszych gatunkach ziół, warzyw i serów. Na terenie dzisiejszych Włoch od najdawniejszych czasów mieszały się różne wpływy kulturowe, co nie pozostało bez wpływu na kuchnię włoską.

Podstawą kuchni włoskiej są duże ilości warzyw, w szczególności pomidory, czosnek, cebula i oliwki. Szeroko wykorzystywane są ryby i owoce morza, a obowiązkowym składnikiem większości dań są świeże zioła. W kuchni włoskiej znajdziemy m.in. oregano, tymianek, rozmaryn, bazylię i estragon. Potrawy przygotowuje się na oliwie i często doprawia serami - parmezanem i mozzarellą.

W naszym catering dietetyczny Get Fit Warszawa bardzo często wykorzystujemy przepisy z kuchni włoskiej z uwagi na ich wykwintny smak oraz doskonałe właściwości odżywcze. W dalszej części wpisu zachęcamy do obejrzenia naszych dań z kuchni włoskiej.

Dieta bez nabiału Dieta Pudełkowa Warszawa

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia osobom dorosłym zaleca się spożywanie codziennie co najmniej 2 szklanek mleka zamiennie z jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką i serem.

Część osób decyduje się na eliminację nabiału ze swojej diety ze względów etycznych, bądź zdrowotnych. W pewnych sytuacjach dieta bez nabiału jest szczególnie istotna. Dotyczy to zwłaszcza osób
z alergią na białko mleka krowiego i nietolerancją laktozy, a w uzasadnionych przypadkach zalecana jest w chorobach autoimmunizacyjnych, np. chorobie Hashimoto.

Eliminacja nabiału z diety stwarza konieczność uzupełnienia przede wszystkim podaży wapnia. Dlatego do diety powinny zostać wprowadzone napoje roślinne wzbogacone wapniem, najlepiej z niską zawartością cukru. Z innych produktów polecić można: wody mineralne w wysoką zawartością wapnia, sardynki z puszki, niektóre suszone owoce (figi i morele), amarantus. Zielone warzywa, migdały, ziarna sezamu, chia i maku dodane do posiłku również pozwolą zwiększyć ogólną pulę wapnia wraz z dietą.

Catering Dietetyczny Warszawa Get Fit ma w swojej ofercię dietę bez nabiału, w której eliminujemy nabiał w każdej postacji. Klikając Więcej  mogą Państwo obejrzeć posiłki, której serwujemy w tej dieta pudełkowa.

Dieta Samuraja - Catering Get Fit

Duże zainteresowanie w cateringu dietycznym Get Fit przykuwa Dieta Samuraja. Jadłospis przypomina nieco dietę paleo, przy czym wzbogacony jest o bezglutenowe węglowodany. To właśnie dzięki wprowadzeniu do diety zdrowych węglowodanów cieszy się ona rosnącą popularnością.

Podstawę diety stanowią wszystkie rodzaje mięsa, ryb, owoców morza, warzyw, jaj, nasion, pestek i owoców. Menu urozmawicone jest m.in. o ryż, pseudo-zboża, znane także jako zboża naszych przodków (amarantus, komosa ryżowa, niepalona kasza gryczana), a także kaszę jaglaną. Dieta polecana osobom aktywnym fizycznie oraz sportowcom.

Z menu wykluczamy gluten, nabiał, a także rośliny strączkowe. Dieta pudełkowa Get Fit, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków i okolicach zamówisz TUTAJ.

Klikając więcej mogą Państwo obejrzeć dania, które serwujemy w Diecie Samuraja.


Get Fit Catering
Sp. z o.o.

Ul. Ołówkowa 1A/10,
05-800 Pruszków

Nasze zestawy dowozimy na terenie Warszawy i okolic.


Pn. - Pt.

9:00 - 17:00