Korzystne właściwości nabiału

Niedawno pisaliśmy o alergii pokarmowej na nabiał, która może dotyczyć nawet 10-20% populacji. Dziś, z kolei przedstawimy prozdrowotne właściwości nabiału.

Nabiał, czyli mleko i produkty mleczne, zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Jest on obok mięsa głównym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, oraz wapnia, którego przyswajalności wynosi aż 80% (w pokarmach roślinnych zaledwie 13%). W organizmie wapń potrzebny jest do budowy oraz wzmocnienia kości zarówno dzieci, jak i dorosłych. Spośród dostępnych na rynku produktów mlecznych warto wybierać nabiał niskotłuszczowy, aby dodatkowo nie dostarczać organizmowi zbędnych kalorii.

Mleko i jego przetwory są ponadto źródłem wielu witamin, m.in. B2, A, D, E i K oraz składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu i żelaza). 

Korzystne właściwości dla naszego zdrowia wykazują mleczne napoje fermentowane (m.in. kefir, jogurt, mleko ukwaszone i maślanka). Wyrażają one podwyższoną strawność i przyswajalność wielu obecnych w nich składników odżywczych, np. żelaza i wapnia. Wśród napojów fermentowanych nowej generacji wyróżniamy biojogurty, acidofilne mleka oraz maślanki, które posiadają szczepy bakterii wykazujące właściwości probiotyczne. Należy pamiętać, że nie każdy jogurt i kefir będzie żywnością probiotyczną, pomimo tego, że jest fermentowany, dlatego warto zapoznać się dokładnie z etykietą.

We wszystkich naszych dietach (z wyłączeniem eliminacyjnych tj. bez nabiału, Samuraja i oczyszczającej) zapewniamy odpowiednią podaż nabiału w diecie. Klikając Więcej mogą Państwo zobaczyć zdjęcia naszych posiłków zawierających nabiał.

Dieta Pudełkowa Warszawa, Pruszków, okolice – zamów już dziś pyszną i zdrową dietę tutaj.

Antyoksydanty w diecie sportowej

Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z odpowiednią dietą jest kluczem do utrzymania organizmu w zdrowiu i pełni sił witalnych.

Jednakże, intensywna aktywność fizyczna zwiększa ilość powstających w organizmie wolnych rodników. Ich nadmiar jest niekorzystny dla organizmu, ponieważ skutkuje m.in. obniżeniem odporności, powoduje szybsze zmęczenie i uszkodzenie mięśni, zaburza wytwarzanie kolagenu
i przyspiesza starzenie skóry.  

Dlatego bardzo istotne w diecie sportowej jest zapewnienie odpowiedniej podaży antyoksydantów, które powinny znaleźć się na talerzu w każdym posiłku. Ich głównym źródłem są warzywa i owoce - im bardziej różnorodne i kolorowe, tym lepiej. Różna barwa warzyw i owoców jest odzwierciedleniem innych korzyści prozdrowotnych. Szczególnie cenne są: borówki, jabłka, wiśnie, truskawki, maliny, żurawina, jeżyny, owoce dzikiej róży, winogrona. Wśród warzyw dużym potencjałem antyoksydacyjnym wyróżnia się: szpinak, jarmuż, czerwona kapusta, brukselka, brokuł, buraki, czosnek, cebula, szparagi, pomidory, a zwłaszcza jego przetwory zawierające likopen.  

Kolejną grupą produktów bogatą w antyoksydanty są naturalne przyprawy (cynamon, goździki, oregano, tymianek), kakao, zielona herbata, orzechy, w szczególności włoskie, laskowe, pistacje i migdały.

W naszej diecie sportowej znajdziesz urozmaiconą gamę warzyw, owoców i bakalii. Klikając pod Więcej zobaczysz przykładowe posiłki w diecie sportowej.

Warszawa, Pruszków, okolice - zamów dieta pudełkowa Get Fit już dzisiaj TUTAJ

 


Get Fit Catering
Sp. z o.o.

Ul. Ołówkowa 1A/10,
05-800 Pruszków

Nasze zestawy dowozimy na terenie Warszawy i okolic.


Pn. - Pt.

9:00 - 17:00